UNA BLOOGER

CERITA KEHIDUPAN

Breaking

13.2.18

2:27 AM

LIST - LIST BARANG YANG PERLU DIBAWA APABILA UMRAH (2018)

Assalamualaikum,

Hari ini husna nak share barang-barang yang perlu di bawa apabila nak pergi umrah.

LIST - LIST BARANG YANG PERLU DIBAWA APABILA UMRAH (2018)


Untuk Perempuan :-

  1. Jubah ( Bawa ikot keadaan cuaca di sana. Kalau kat sana musim sejuk bawa lah cukup2 hari kita kat sana, sebab bila sejuk kita jarang dah tukar sebab x berbau hee )
  2. Telekung ( Bawa banyak sikit , sebab tiap2 kali nak pi solat atau nak buat umrah kita kena pakai siap2. Tambah waktu panas bila kita berpeluh senang telekung kita nak berbau.)
  3. Stoking, Handsock n Seluar Inner ( Benda ini sangat2 penting n bawa lebih dari 4)
  4. Sejadah ( Sangat berguna bila kita p masjid n xda tempat nak solat. tapi kalau xbwa pon xpa sbb kat sna ada juai beli kat sana pon xpa)
  5. Selipar ( bwa yg biasa2 ja n satu cukup dah , boleh pakai pi masjid)
  6. Uncang Kasut @ Plastik ( Untuk bubuh kasut or selipar bila kita nak msuk masjid. kalau tinggai kat luar niat sedekah siap2 bak kata ustaz mutawiff kami hee)
  7. Lip balm (Sangat penting sbb xkira cuaca apa kat sana mesti mulut kita akan kering)
  8. Mask ( ni pon penting tambah2 dekat Mekkah sbb dpa dok buat renovation kat sna)
  9. Tuala
  10. Ubat-ubatan ( sbb cuaca kat sana xsama dengan Malaysia jdi untuk kita kena demam or selesema or batuk or cream untuk kaki yang kering)
Setakat ni , yang ini saja lah yang husna asa kena bawa. Hari tu pun husna bawa yang ini ja.

Untuk Lelaki :-

  1. Jubah @ Baju Melayu ( Bawa jugak ikot hari and cuaca kat sana)
  2. Ehram (Bawa 2 @ lebih)
  3. Seluar untuk pakai dalam jubah
  4. Lip Balm ( Sama macam perempuan jugak untuk mulut kering)
  5. Ubat-ubatan 
  6. Tuala
Ini jelah yang perlu dibawa kalau da pa pa nnti husna akan update yer .